Ditembak tetap bersemangat mendidik anak Palestin, sawah universiti Sabah Taim

WALAUPUN   bukan pendidik profesional, Sabah Taim  pernah menjadi wartawan pendidikan, mendedahkan beberapa isu pendidikan yang dibawa ke me...


WALAUPUN bukan pendidik profesional, Sabah Taim pernah menjadi wartawan pendidikan, mendedahkan beberapa isu pendidikan yang dibawa ke mesyuarat mingguan Kabinet dipengerusikan Perdana Menteri, dan berada di dewan kemasyhuran Hadiah Guru Global 2016 di Dubai,  Emiriah Arab Bersatu  (UAE).

 

Penulis berada di dewan kemasyhuran  Hadiah Guru Global 2016 sempena ‘Forum Kemahiran dan Pendidikan Global’ di Atlantis The Palm, Dubai.- Gambar Kutubkhanah Azrone

Di tembak tentera Israel ketika dalam perjalanan pergi atau balik sekolah adalah perkara biasa bagi Hanan al Hroub, guru dari Palestin yang dinobatkan penerima  Hadiah Guru Global 2016 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu  (UAE) pada Mac 2016.

Namun beliau tidak pernah mengalah demi pendidikan sempurna anak Palestin.

Benar kata cikgu Hanan al Hroub, "Guru berupaya membina dan mengubah masa depan pelajar".

Sabah Taim: Kemiskinan adalah guru terbaik saya, manakala sawah adalah universiti pertama sebelum menggenggam segulung ijazah.  

Jika itu takdir, percayalah insan yang dipandang hina di kampung sendiri boleh menikmati detik terindah dalam perjalanan hidupnya dengan izin-Nya. 

Hidup bukan dinilai pada permulaan langkah tapi bagaimana pengakhirannya.

 

Related

Terkini 6554045830720012389

Catat Ulasan

emo-but-icon

item