Kaamatan tunjang perpaduan masyarakat

Fairuz (lima dari kiri) menumbuk padi dalam lesung menggunakan antan pada majlis  sambutan Pesta Kaamatan 2022 Gabungan Mukim Timbang dan Du...

Fairuz (lima dari kiri) menumbuk padi dalam lesung menggunakan antan pada majlis sambutan Pesta Kaamatan 2022 Gabungan Mukim Timbang dan Dudar dalam DUN Pintasan di Dewan Kampung Dudar, Kota Belud.KOTA BELUD : Sambutan Tadau Kaamatan atau Pesta Menuai 2022 kekal sebagai tunjang perpaduan masyarakat pelbagai kaum di negeri ini sejajar pengiktirafannya sebagai perayaan nasional.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pintasan, Fairuz Renddan, berkata Pesta Kaamatan merupakan inovasi kesejahteraan masyarakat yang boleh diraikan oleh pelbagai kaum kerana dalam acara Kaamatan dapat memberi pedoman hidup untuk saling bermesra dan bekerjasama demi meningkatkan taraf hidup.

 

Fairuz memukul gong sebagai gimik perasmian sambutan Pesta Kaamatan 2022 Gabungan Mukim Timbang dan Dudar dalam kawasan DUN Pintasan di Dewan Kampung Dudar, Kota Belud.Menurut Fairuz,
 hanya masyarakat bersatu padu sahaja yang dapat menyumbang kepada kemajuan negeri serta negara kerana tanpa perpaduan sukar merealisasikan aspirasi keluarga Malaysia.

 “Tanpa perpaduan masyarakat kita tidak akan maju dan amat sukar untuk menyatukan idea dan pemikiran.

Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan. Semoga Kaamatan tahun ini membawa sinar baharu dan rezeki yang baik kepada semua,"  katanya semasa merasmikan Pesta Kaamatan 2022 Gabungan Mukim Timbang dan Dudar dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pintasan di Dewan Kampung Dudar, dekat sini.

 

Fairuz dan Husaimi disambut mesra sebaik tiba di majlis sambutan Pesta Kaamatan 2022 Gabungan Mukim Timbang dan Dudar dalam kawasan DUN Pintasan di Dewan Kampung Dudar, Kota Belud
Turut hadir ialah Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) DUN Pintasan, Husaimi Maslin dan Pengerusi Penganjur, Sadar Abin Datin merangkap Ketua Anak Negeri (KAN).

Tadau Kaamatan yang juga dikenali sebagai Pesta Menuai disambut masyarakat rumpun Kadazandusun di Sabah sebagai tanda kesyukuran selepas berakhir musim menuai.

Kaamatan Menjiwai Alam Semula Jadi merupakan tema pesta Kaamatan tahun ini bertepatan isu perubahan iklim yang sedang melanda seluruh dunia.

Kira-kira 4,000 penduduk setempat memeriahkan sambutan berkenaan.

 

Ribuan hadir memeriahkan majlis sambutan Pesta Kaamatan 2022 Gabungan Mukim Timbang dan Dudar dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pintasan di Dewan Kampung Dudar, Kota Belud.

 Fairuz
berkata, setiap kaum mempunyai kepakaran dan kelebihan tersendiri, umpamanya Kadazandusun pakar dalam pertanian dan sebagainya dan begitu juga kaum yang lain.

Katanya, hanya dengan perpaduan sahaja kepakaran itu dapat disatukan dan memanfaatkan rakyat serta negara.

 

Wanita Kadazandusun lengkap berpakaian tradisi pada majlis sambutan Pesta Kaamatan 2022 Gabungan Mukim Timbang dan Dudar dalam kawasan DUN Pintasan di Dewan Kampung Dudar, Kota Belud.“Saya mengharapkan melalui perpaduan, rakyat mendapat kesejahteraan dan kesepaduan pemikiran untuk maju
bersama hala tuju pembangunan Sabah Maju Jaya (SMJ),” katanya.

Related

Terkini 2665145080614862682

Catat Ulasan

emo-but-icon

item