Kuda ‘ngengeng’ sambil berdiri bukan budaya Bajau Sama

  RUMAH tradisional Bajau Sama di  Pusat Kebudayaan Rumpun Bajau Sama Sabah di Kampung   Lok Batik, Tuaran . MASYARAKAT  Bajau Sama sangat t...

 

RUMAH tradisional Bajau Sama di Pusat Kebudayaan Rumpun Bajau Sama Sabah di Kampung Lok Batik, Tuaran.

MASYARAKAT Bajau Sama sangat terkenal dengan perarakan ‘nampang rojo’ dengan penunggang kuda bukan saja memakai busana unik warisan etnik itu, malah kuda turut mempunyai pakaian yang mempesonakan dan ada ‘seriau’ di leher.

Pakaian kuda atau dikenali kuda berhias adalah gabungan ‘simpangan’ dan lemba’ warisan masyarakat Bajau Sama.

 

Replika kuda 'nantang' menghiasi Pusat Kebudayaan Rumpun Bajau Sama Sabah di Kampung Lok Batik, Tuaran tidak menggambarkan budaya Bajau Sama..


Peliknya, replika kuda yang menghiasi Pusat Kebudayaan Rumpun Bajau Sama Sabah di Kampung Lok Batik, Tuaran dalam keadaan ‘telanjang’,  berjingkrak-jingkrak dengan kedua-dua kaki bahagian depan diangkat sambil meringkik yang bercanggah budaya Bajau Sama.

Arca kuda itu sepatutnya dalam keadaan keempat-empat kaki memijak bumi dan tidak ‘ngengeng’ atau meringkik.

 

Penunggang kuda Bajau yang lengkap dengan busana etniknya dan menunggang kuda lengkap dengan pakaian gabungan 'lemba' dan 'simpangan'.

Bagaimanapun, penulis terpegun dengan seni bina rumah tradisional Bajau Sama di halaman pusat kebudayaan itu yang menepati ciri-ciri rumah tradisi etnik Bajau Sama termasuk penggunaan atap nipah dan pelupuh untuk lantai dan dinding.

Perabung rumah itu pula menerapkan motif etnik Bajau Sama dikenali sebagai Layang-layang.

 

Kebun mini turut dipasang Layang-layang di bahagian perabung di Pusat Kebudayaan Rumpun Bajau Sama Sabah di Kampung Lok Batik, Tuaran.


Punjung kebun mini turut dipasang Layang-layang di bahagian perabung.

 

Glosari

Nantang – telanjang.

Nampang Rojo – Menyambut keberangkatan tiba Raja atau pembesar.

Lemba’ dan simpangan – kain bercorak unik dan antik untuk menghiasi rumah ketika majlis perkahwinan etnik Bajau Sama dan acara keramaian.

Ngengeng - meringkik.

Pelupuh - Belahan buluh yang dipupuh atau yang dipukul untuk dibuat dinding dan lantai rumah.

 

Related

Unik 8720133667575422707

Catat Ulasan

emo-but-icon

item