ADUN PH Sabah tidak akan sokong kerajaan dibentuk melalui 'pintu belakang'

KOTA KINABALU: Kesemua tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Harapan (PH) Sabah menyatakan pendirian untuk tidak sama sekali menyo...

KOTA KINABALU: Kesemua tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Harapan (PH) Sabah menyatakan pendirian untuk tidak sama sekali menyokong pembentukan kerajaan melalui 'pintu belakang'.

 

Hajiji (tengah) ketika menerima kunjungan hormat ADUN PH di Kota Kinabalu pada 25 November 2022.- Gambar Ihsan PH Sabah/Fail

ADUN berkenaan berpendirian sebarang usaha untuk menubuhkan kerajaan baharu seharusnya berdasarkan agenda yang konstruktif dan dasar yang baik demi kepentingan rakyat Sabah.

"Jika tidak rakyat akan marah serta melihat ahli politik tamak kuasa dan mahu merampas kuasa semata-mata.

"Kami juga menyatakan pendirian dan keputusan secara en-bloc untuk memastikan kestabilan politik Sabah dibina agar tadbir urus pembangunan dan perkhidmatan kepada rakyat dapat dilaksanakan dengan lancar," menurut mereka dalam kenyataan malam tadi.

'Langkah Kinabalu' gagal, cubaan jatuhkan Hajiji tak menjadi

ADUN tersebut ialah Pengerusi PH Sabah, Datuk Christina Liew (Api-Api), Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick (Kadamaian), Datuk Fung Ming Poon (Tanjung Papat), Phoong Jin Zhe (Luyang), Jannie Lasimbang (Kepayan), Tan Lee Fatt (Likas) dan Peto Galim (Inanam).

Sehubungan itu, ADUN berkenaan memaklumkan tidak memberikan akuan bersumpah menyokong mana-mana pihak.

Menurut ADUN tersebut, mana-mana pihak yang mendakwa telah mendapat sokongan daripada mereka adalah tidak benar.

"Ini melainkan kenyataan terakhir kami selepas sidang Dewan Undangan Negeri Sabah yang terakhir pada November 2022." katanya.

Pada 25 November tahun lalu, tujuh ADUN PH itu menyatakan sokongan serta komitmen untuk bekerjasama dengan Datuk Seri Hajiji Noor sebagai Ketua Menteri sehingga penggal DUN berakhir pada 2025.

Semalam, Setiausaha Agung Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Seri Masidi Manjun berkata parti itu bersedia membuktikan keabsahan sokongan ADUN Sabah kepada Hajiji sebagai Ketua Menteri selepas difahamkan ada pihak tertentu mendakwa memperoleh sokongan lebih separuh daripada ADUN Sabah untuk menubuhkan sebuah kerajaan negeri yang baharu.

DUN Sabah mempunyai 79 ADUN iaitu 73 ADUN yang dipilih dan enam ADUN dilantik.

Kerajaan Sabah pada masa ini mempunyai sokongan 59 ADUN iaitu 29 daripada GRS, Barisan Nasional (17), PH (tujuh), Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (3) dan masing-masing seorang ADUN daripada Parti Bangsa Malaysia, Parti Harapan Rakyat Sabah dan Bebas.- BERNAMA

Related

Terkini 6870617112124101075

Catat Ulasan

emo-but-icon

item