BN Sabah tarik diri dari kerajaan Sabah

KOTA KINABALU: UMNO dan Barisan Nasional (BN) Sabah menamatkan kerjasama membentuk kerajaan negeri Sabah yang dimeterai sejak Pilihan Raya N...

KOTA KINABALU: UMNO dan Barisan Nasional (BN) Sabah menamatkan kerjasama membentuk kerajaan negeri Sabah yang dimeterai sejak Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah Ke-16 (PRN16) pada September 2020.

Bung Moktar bersama pimpinan UMNO Sabah pada sidang media di Kota Kinabalu, malam tadi.- Gambar Ihsan Pembaca Ia berikutan pengumuman dibuat Pengerusi BN Sabah yang juga Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin malam tadi berhubung keputusan pihaknya untuk menarik diri daripada kerjasama itu.

Beliau berkata keputusan sebulat suara pemimpin UMNO Sabah itu selepas mengambil kira tindakan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor memecat Pengarah Pilihan Raya BN Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak sebagai Pengerusi Qhazanah Sabah dan mengugut dengan mengumumkan rombakan Kabinet negeri.

Katanya, Hajiji sudah melanggar persefahaman yang dibuat di antara BN dengan Perikatan Nasional (PN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) yang dibuat ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) pada September 2020.

"Persefahaman politik itu antara lain menyebut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN / UMNO akan memberi sokongan dan kepercayaan kepada Hajiji untuk dilantik sebagai Ketua Menteri selagi pelantikan Jemaah Menteri serta lantikan pengerusi syarikat milik kerajaan negeri daripada BN / UMNO seperti termaktub dalam perjanjian persefahaman politik dihormati.

"Hari ini Ketua Menteri mengeluarkan surat penamatan kepada Salleh selaku Pengerusi Qhazanah Sabah dan mengugut kita mengenai rombakan Kabinet tanpa berbincang dengan kita.

"Jadi kami sebulat suara membawa UMNO dan BN Sabah menarik diri daripada kerajaan negeri dan sokongan terhadap Hajiji.

"Kami sudah hilang kepercayaan dan selepas Hajiji keluar daripada BERSATU, kami bincang dengan beberapa peguam yang memaklumkan bahawa Hajiji hilang 'locus standi' dan tiada layak menjadi Ketua Menteri," katanya pada sidang media malam tadi.

Bung Moktar mendakwa pihaknya bertindak selepas melihat Perlembagaan Negeri dan mengambil tindakan balas apabila Hajiji melanggar perjanjian yang dimeterai sebelum ini.

Mengenai sama ada BN dan UMNO akan membentuk kerjasama dengan parti lain termasuk Parti Warisan (WARISAN) untuk membentuk kerajaan baharu, Bung Moktar berkata perkara itu belum dipastikan dan mengambil sikap tunggu dan lihat.

Sementara itu, Bung Moktar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lamag dan Ahli Parlimen Kinabatangan berkata, ketika ini UMNO Sabah mempunyai 18 ADUN termasuk Datuk Mohamaddin Ketapi (Segama) yang baru menyertai parti Bagaimanapun, katanya lima ADUN UMNO tidak menyokong keputusan dibuat pihaknya dan bakal berdepan tindakan.

Berikutan tindakan ADUN UMNO itu, kerajaan negeri pimpinan Hajiji masih mempunyai 42 kerusi daripada 79 kerusi keseluruhan termasuk enam kerusi ADUN Dilantik.

Sementara itu, Bung Moktar mendakwa Hajiji bukan lagi ketua parti politik bagi maksud Fasal 6(7) Perlembagaan Negeri Sabah apabila beliau mengisytiharkan keluar daripada BERSATU iaitu pihak di dalam perjanjian persefahaman politik.

"Dengan penarikan sokongan kepercayaan ini juga, Hajiji hilang majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah dan tidak berkelayakan untuk dilantik ke jawatan Ketua Menteri.

"Justeru, bersesuaian dengan kehendak Fasal 6(3) Perlembagaan Negeri Sabah dibaca bersama Fasal 6(7) Perlembagaan Negeri Sabah, BN / UMNO akan menyembah maklum kepada Yang di-Pertua Negeri Sabah untuk melaksanakan fungsi selaku Ketua Negeri dengan menyemak pelantikan Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah," katanya.

 

'Tak sokong tindakan Bung, bukan masa sesuai tukar kerajaan negeri' - Shahelmey

 

KOTA KINABALU: "Ini bukan masanya yang sesuai untuk tidak menstabilkan atau menukar kerajaan," demikian maklum balas Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Ir Shahelmey Yahya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakannya tidak menyertai gerakan diketuai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, yang membawa parti itu keluar daripada kerjasama membentuk kerajaan negeri.

Shahelmey yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Keramat, adalah di antara lima ADUN daripada UMNO yang dikatakan tidak bersetuju dengan tindakan Bung Moktar itu.

Beliau mengakui tidak menyokong gerakan yang dibuat Bung Moktar dan tidak menghadiri mesyuarat UMNO negeri sebelum sidang media di Bangunan UMNO Sabah malam tadi.

"Ya, saya tidak hadir sebab saya tidak menyokong gerakan yang dibuat oleh Datuk Bung dan juga rakan-rakan kerana saya berpendapat bahawa ini bukan masanya yang sesuai untuk kita mentidakstabilkan kerajaan ataupun menukar kerajaan.

"Prestasi kerajaan Barisan Nasional - Gabungan Rakyat Sahah (BN-GRS) adalah agak baik dalam dua tahun kebelakangan ini kerana dua tahun berturut-turut kerajaan negeri mempunyai peningkatan pendapatan daripada bawah RM5 bilion sehinggalah RM6.6 bilion pada tahun lepas," katanya ditemui media pada program SMART Jawab SPM 2022 untuk pelajar sekolah menengah dari Parlimen Putatan, di sini, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Putatan, berkata kerajaan BN-GRS juga berjaya menarik pelabur dengan jumlah pelaburan melebihi RM33 bilion.

"Jadi kenapa kita hendak melakukan pertukaran kerajaan tanpa sebab yang konkrit, yang mengakibatkan satu persepsi bahawa politik negeri tidak stabil.

"Ini akan menghindar pelabur atau mengurangkan keyakinan pelabur untuk datang melabur di negeri ini," katanya.

Atas sebab itu, katanya beliau tidak bersetuju dengan tindakan yang dilakukan Bung Moktar.

"Saya sudah membuat siasatan bahawa rakyat juga tidak inginkan perubahan kerajaan dalam masa sekarang. Ini bukan masa untuk bermain politik.

"Sekarang masa untuk bekerja, membangunkan ekonomi dan memajukan negeri ini," katanya.

Mengenai tindakan terhadapnya kerana ingkar arahan parti, Shahelmey berkata beliau sudah bersedia menghadapinya selain menyifatkannya sebagai hak parti untuk mengambil tindakan.

Related

Terkini 1962345531703253670

Catat Ulasan

emo-but-icon

item