"Jangan biarkan slogan Sabah Maju diperlekehkan" - Ronald

SEPANGGAR:   B ekalan air  dan elektrik  yang semakin kritikal hingga menjejaskan kehidupan penduduk di negeri ini perlu ditangani secara   ...

SEPANGGAR: Bekalan air dan elektrik yang semakin kritikal hingga menjejaskan kehidupan penduduk di negeri ini perlu ditangani secara  komprehensif bagi mengelak slogan Sabah Maju Jaya (SMJ) menjadi bahan jenaka dan diperlekehkan pelancong dan pelabur.

Datuk Seri Dr Ronald Kiandee

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Negeri Sabah, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, jika sebelum ini, isu itu hanya membabitkan luar bandar, namun kini membabitkan bandar termasuk Kota Kinabalu. 

Malah katanya,  lebih serius lagi beberapa hari lalu Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (LTAKK) tidak terkecuali mengalami gangguan bekalan air.

Ahli Parlimen Beluran ini turut menyifatkan isu berkenaan sebagai perkara yang mengecewakan dan bertentangan dengan dasar kerajaan negeri seperti digariskan dalam teras SMJ.

"Kegagalan kerajaan negeri menangani gangguan bekalan utiliti penting ini memalukan dan merosakkan imej Sabah sebagai negeri pelaburan dan pelancongan," katanya dalam kenyataan media, di sini hari ini.

Ronald berkata, kerajaan negeri sepatutnya mempunyai perancangan yang baik untuk mengatasi masalah yang menyebabkan kehidupan tidak selesa penduduk negeri ini.

Katanya, rakyat Sabah ingin melihat ‘Kerajaan Madani (Persekutuan) dan ‘Kerajaan SMJ lebih prihatin dan mengambil tindakan berkesan untuk menangani masalah gangguan bekalan air dan elektrik yang seolah-olah ‘tsunami’ melanda Sabah ketika ini.

“Gangguan bekalan elektrik dan air yang kritikal pada masa ini adalah disebabkan oleh kegagalan kerajaan negeri mengurus dan mengambil tindakan yang dikenal pasti sejak sekian lama,” katanya.

 

Related

Terkini 6797611442700677035

Catat Ulasan

emo-but-icon

item